Onsdag 31 augusti

En helt vanlig dag i Uppsala. Fm var jag rätt trött halvsov fram till det var dags att cykla upp till strålbehandlingen 11,30. Efter lunchen var jag också trött och halvsov en hel del men lyckades komma upp på bena och ut för att cykla en tur längs Fyrisån innan middagen kl 17.00. Det är strålningen som gör att man blir trött. Efter middagen gick jag till ett gym som delade ut gratis medlemskort i 3 veckor. Den låg bara ett kvarter bort på Kungsgatan. Det var ju nice att få gymma gratis men det blir med mycket lätta vikter för jag har tappat mycket muskelkraft.

Tisdag 30 augusti

En trött fm där jag ligger och halvsover hela tiden. Lite piggare efter lunch cyklar upp till strålbehandlingen. Den går som vanligt på 15 minuter. Efter sträålbehandlingen cyklar jag till Botaniska Trädgården. Går där och strosar och tittar på växterna. Jag löser biljett och går in i växthuset där var det fuktigt och varmt men väldigt intressant att gå runt och titta på alla exotiska växter.


Jättenäckrosen i växthuset

Efter bseöket går jag till kontoret för att se om Magnus är där. Magnus är en gasmmal kompis från Göteborg ni som läst inlägget En kopp lapsang souchong och associationsbanorna i hjärnan så är det samma Magnus jag bodde ihop i kollektivet på Sveagatan i Göteborg samt liftade runt i Europa med. Magnus är docent i botanik och ansvarar nu för det botaniska i botaniska trädgården samt att han jobbar på botaniska institutionen och forskar där också. Det var jättekul att träffa Magnus igen Magnus bjöd på fika ute i trädgården och vi satt och pratade länge om gamla och nya tider.


Magnus i trädgården.

På kvällen var jag bjuden på middag hos Marcus och Carro Oscar följde också med. Jag, Marcus och Oscar cyklade tillsammans upp till Ulltuna där Marcus och Carro bor i en fin liten lägenhet ljus och fin med högt till tak.
Vi har det jättemysigt äter väldigt gott, varm smörgås med getost honung pinjenötter tiil förätt. Köttfärsbiffar med rödbetor med klyftpotatis go sås och sallad mycket läckert. Till efterrätt varm jordgubbssås och vaniljglass.
Jag saknar då inte den stekta falukorven jag skulle fått till middag på patient  hotellet och som jag avbeställde.


Carolina och Marcus i köket




Oscar och Marcus mätta och belåtna efter middagen.

Måndag 29 augusti

Upp tidigigt och iväg med sjuhusbbussen till Uppsala, Sov den mesta tiden av resan. Kom fram strax före 11 til hotellet. Cyklade upp till strälbehandlingen som tog 15 minuter. Efter lunch sover jag en stund cyklar sen rfram och tillbka längs Fyrisån. På kvällen går jag till studenternas och ser på div1 fotboll Sirius  mot Valsta Syrianska. Det blixtrar rätt friskt i norr där det är kolsvart men vi klarar oss från regn. Sirius är det bästa laget och vimnner matchen med 2-1. Nästa match jag ska se blir Sirius mot Dalkurd. Synd att Brage fick srtyk av Landskrona med 0-1-

Söndag 28 augusti

Regnig fm sorterar papper och ser på friidrott. På em cyklar jag till Willys och handlar.

Telomerer och cancer

Telomerer är ändarna på kromosomerna som bär våra arvsanlag.


Här syns ken kromosom med telomerer. Telomererna har en specifik bassekvens för varje art med flera repetitiva baser.

En organism som studerats mycket när det gäller forskningen på telomeras är den encelliga organismen Tertahymena.


Här syns telomeren hos Tetrahymenas DNA sekvens består av CCCCAA som upprepas mellan 20 och 70 gånger.

När en cell delas replikeras (kopieras) DNA molekylen.


Förväntat resultat vore att varje gång en cell delar sig borde kromosomen bli lite kortare. Men telomererna skyddar kromosomen på något sätt från denna förkortning.
Telomeras
Enzymet telomeras upptäcks, telomeras motverkar nedbrytningen av telomererna. Ett lagom aktivt telomeras antas tillhöra ett av de system som agerar mot cellers och individers åldrande. Ett allt för akktivt telomeras kan skapa odödlighet åt cellen och kanbland annat leda till att cancerceller tillväxer okontrollerat.
Man har funnit att 80 till 90% av alla cancerceller har onormalt hög telomerasaktivitet. De undviker därigenom att förloa sina telemorer trosts ett stort anatal celldelningar. Forskarna tror att successiva telomerförkortningar i normala celler kan vara en viktig skyddsmekanism mot den skenande och okontrollerad celldelning som kännetecknar cancer.

Det är möjligt att man i framtiden kan bekämpa cancern genom att slå ut telomeras aktiviteten, antingen genom substanser som kan hämma aktiviteten hos telomeras eller med vaccin som aktiverar immunförsvaret till att angripa celler med förhöjd temoreasaktivitet.

Länkar: Nobelprize.org läkartidningen



Lördag 27 augusti

Anna, Jonas och Lukas kommer på fm. Jag och Jonas åker till Hedins trä och köper golvlister till sovrummet. Jonas fixar klar alla listerna i sovrummet under dagen det blev jättebra nu är sovrummet klart tack Jonas.
Jg fick ägna dagen åt lite trädgårdsarbete fick ta bort blast från två rader potatis den hade helt skrumpnat ner och måste bort så inte potisen blir förstörd. Klippte gräsmattan den här gången gick det mycket lättare än förra gången så lite strakare har man blivit.

Fredag 26 augusti

Gör en lite längre cykeltur längs Fyrisån på fm. Äter lunch och cyklar sen upp till strålbehandlingen själva stålningen tar bara 15 minuter. Hitills känner jag inte av varken strålningen eller cellgifterna utan mår som vanligt. 13,40 kom sjukresebussen till hotellet och det bar av hem över helgen. När vi kom till Falun var det sol och varmt härligt väder. Skönt att komma hem.

Torsdag 25 augusti

Cyklar upp till strålningen den tar bara 15 minuter. På eftermiddagen cyklar jag med Oscar. Oscar, Marcus och jag går ut på restaurang Texas Long Horn,. Där kan man få riktigt stora stekar om man vill ha, Oscar beställer Oxfile , jag tar lammfile och Marcus revbensspjäll det var väldigt gott.


Oscar och Marcus på restaurang Texas Long Horn.

Efter restaurangbesöket går vi upp till domkyrkan och ser på krönikespelet. Det var riktigt bra enda problemet att man fick sån träsmak i baken.


Från krönikespelet utanför domkyrkan på domkyrkoplan.

Onsdag 24 augusti

En lugn dag. Lånar en cykel och cyklar upp till akademiska med Krister en trevlig kille från Krylbo vi cyklar längs fyrisån och upp över Ulleråker och därifrån ner till akademiska en tur på en timme. Själva strålbehandlingen tog bara 15 miniuter än så länge känner jag inte av varken strålningen eller cellgifterna. Cyklar tillbaka nästan samma väg genar lite men sammanlagt blev det cyklel turer på drygt 1,5 timme. På eftermiddagen går jag stavgång längs Fyrisån.

Tisdag 23 augusti

På morgonen tog jag cellgifter första gången de ska tas på fastande mage och man får fasta en timme efter att man tagit tabletterna. Åkte sedan med sjukhusbussen till Uppsala sov den mesta delen av resan. Bussen släppte av mig utanför patient hotellet Duvan som kommer att bli mitt hem fram till 30 september. Fick veta att jag får både frukost, lunch och middag här på hotellet eller rättare på första våningen där det bedrivs dagverksamhet generöst av Dalarnas landsting tack landstinget.


Hotell Duvan


Här är mitt rum finns trådlöst internet för alla gäster så här kommer blogg redaktionen att vara i fortsättningen

Efter lunch där jag åt en god räk och laxpaj bar det av upp till akademiska sjukhuset det tog bara 20 minuter att gå. Jag kom genast in till strålbehandlingen två väldigt trevliga sjuksköterskor tog hand om mig.
Jag fick lägga upp mig på en brist och masken som fixerar mitt huvud spändes fast.



Ligger på britsen redo för strålning.


Här syns hur masken är fastspänd då blir huvudet fixerat och strålningen kommer på exakt ställe på tumörcelllerna. De stålade i tre olika plan.


Närbild på masken jag har en öppning kring näsa mun.


Här ser ni de gröna positionslaser markeringarna. Mätskalan är till för den diod som mäter stråldosen att den blir rätt inställd.


Under strålningen lämnar sjusköterskorna själva strålrummet och går till kontrollrummet strax utanför rummet men har koll på allt via kameror och kontrollpanelen.


Här syns jag på deras monitor bild i kontrollrummet.

Det hela tog ca 30 minuter jag kände ingenting utan jag höll nästan på att somna det man hörde var lite vinande ljud bara.
Hitills har jag inte märkt av några symtom men de kanske kommer efter flera dagars strålning.

Framåt kvällen vid 6 kom marcus förbi han kom ju med tåget från Gävle. Han fick en kopp te i sällskapsrummet där jag satt och drack te efter middagen. Ikväll blir det fotboll Malmö mot  Dinamo Zagreb få se om Malmö kan göra 3-0 vore kul om vi fick med ett svenskt lag i Champions Leuge.




En kopp lapsang souchong och associationsbanorna i hjärnan

Vad är nu det här. Ja innan operationen när vi pratade te då jag fått grönt te. Sa jag att ett svart te jag tyckte väldigt mycket om tidigare var just Lapsang souchsong. Marcus och Carolina kom upp med te till mig då var jag på akademiska avd 85E. Jag gjorde ordning en kopp te på kvällen. Och associationerna bara flöt på. Vi har ju nervbanor som går mellan minnescentra i hjärnan de så kallade associatonsbanorna. När allt var associerat klart skrev jag ner stolpar i kronologisk ordning.

Oscar testar efter operationen
Jag la in allt som ett utkast. Bad Oscar att testa mig efter opertionen vad kommer jag ihåg kan jag delge ordningen etc. Det var spännande då Oscar började fråga mig Ja jag kommer ihåg det. Jag kommer till och med ihåg  stolparna och i kronolgisk ordning jag spikar allt vilken känsla hjärnan fungerar ju Ypiiieee.

Nu kommer allt det här blir mycket att berätta rubrikerna nedan är mina stolpar. Häng med på en associationsresa.

1. Rivningslägenhet i Annedal
Efter inneboende ute i Angered skaffade jag eller rättare köpte jag ett andra hands kontrakt på en rivningslägenhet i Annedal centralt i Göteborg nära både Zoologen och Botan. Jag läste då först kemi sedan biologi i Göteborg året måste vara 1970. Hyran var billig 95kr/månad toalett delade man ute på svalen. Huset var ett typiskt Landshövdinge hus med en mysig bakgård.
2 Alternativ handel
På  Sveagatan låg då alternativ handel där köpte man te just lapsang de sålde ris från vietnam mycket olika varor från Kina.

3. Krista Helsinki fast tullen våren 1971 påsken
På påsken 1971 hälsade jag på en tjej jag träffat i Göteborg. Hon kom från Helsinki tog tåget till Stockholm och färjan över till Helsinki. När jag kom fram plocka tullen in mig hade rätt långt hår på den tiden. De gick igenom mitt bagage och blev väldigt misstänksamma över lapsang teet som ju luktar starkt rökt. Hur det var så blev jag insläppt i Finland.

4.Bevara Annedal
Nu var det 70 talet rivningshysterien härjade runt om i landet . Nu var det Annedals tur de fina gamla landshövdingehusen skulle rivas och ge plats åt nya höga moderna hus. Annedal bilder samt fakta om landshövdinge hus
Annedal wickipedia
Seminariegatan gamla Annedal min balkong syns längre ner den första som syns där.
Vi samlas några och bildar Annedals gruppen mot rivningen och för bevarandet av Annedal. Vi ordnar stormöten många kommer och vi blir fler som engarerar sig. Vi anordnar ett stort möte i parken med mycket folk sång och musik. En av deltagarna i kärngruppen var Per Kågesson senare en välkänd person inom miljörörelsen.
Tyvärr så lyckas vi inte påverka politikerna utan landshövdingehusen rivs. Dock sparas några gamla stenhus.
Men nu var frågan väckt och nästa område som var på tur var Haga men det blev som tur var bevarat.
Mötet i parken mot kommunens planer att riva landshövdingehusen i Annedal
Vår sånggrupp uppträdde med  sånger av typ nationalteatern.
Vi hade också en auktion för att få in pengar till kampen mot rivningarna.


5 Kungstorget
Hösten 1976 var det val en stor fråga i Göteborg var byggandet av ett stort pakeringsgarage på Kungstorget mitt i centrum. I kommunalavalet vann vänstern som var emot byggandet av garaget. Men det skule dröja till årsskiftet innan de tagit över i makten. De borgeliga beslutade att genomföra byggandet under d emånader de satt kvar i makten.
Sent en kväll efter kl 12 ringde telefonen det är dags. Det var miljögruppens telefonkedja det var signalen att gå ut och marchera till Kungstorget för att där ockupera torget och på så sätt med civilt motstånd stoppa det byggandet av garaget som skulle medföra ökad biltrafik i centrum samt ett förstört torg.
Vi ockuperar torget organiserar olika grupper informationsgrupp etc. Vi bygger kurer av byggmaterialet som fanns där. Efter några dagar har vi en orkester som spelar låten Stoppa Garaget stoppa garaget på melodin Cocaratcha. Tält införskaffas och vi turas om att sova på torget. Det blir en av de stora nyheterna detta året.
En natt när jag sover över stormar poliser in i tälten och i kurerna mitt Trangia kök är fortfarande buckligt efter den framfarten. Men vi var snabbt tillbaka på Torget igen.Vi fortsätter och vi segrar
"Idag den 29 november 1976 ser vi resultatet av 12 dagars ockupation. Den socialdemokratiska fullmäktigegruppen har idag på ett extrainkallat möte beslutat att ansluta sig till vårt krav att Stoppa Kungstorgsgaraget."
Vilket jubel det blev den kvällen och fullt ös på ockupations orkestern Vi har segrat vilken skön känsla

Se bilder från ockupationen Resolution från segermötet

Sekretariatet på Kungstorget under ockupationen
Ockupationsorkestern brassar loss
6Luciafesten
Jag bodde nu i ett kollektiv på Sveagtan 20 det var jag, Magnus, Iris, Staffan och Inger som delade en lägenhet på 5 rum. På Lucia hade vi som tradition en Luciafest där vi bakat pepparkakor mm. I år när vi hade varit med på Kungstorgs ockupationen välde det in folk. Den stackars vicevärden stod i trappan och försökte hindra folk att komma in men det var nog ca 150 personer i lägenheten. I ett av rummen hade vi flygel där spelades för fullt och golvet gungande i takt när alla hopade och dansade. Men man byggde bra hus i slutet av 1800 talet och början av 1900 talet allt höll och det blev den största lucia festen på Sveagtan.


7 Liftning Europa med Magnus
En sommar liftar jag och Magnus ner genom Europa, Från Danmark via Tyskland Holland Belgien Frankrike och till Spanien. Från Spanien tillbaka genom Frankrike Shweitzh Tyskland Danmark hem till Sverige.
Frukost någonstans i Frankrike
Jan-Eric någonstans i Central massivet.

8 Signoritor vid spanska gränsen
Vi fick lift med en Långtradar chauför till spanska gränsen det är i norr innaför ligger Baskien. Där står vi vid gränsen vad göra hur ska det här sluta. Efte rett tag dyker en sportbil upp iden sitter tre signoritor med en ros i munnen. Wov vi får lift in i Baskien vi sitter i bak med ändan på bakdelen av bilen och skorna nere sittbrunnen. Glider vi in i Baskien det talas om en fest wov klart vi vill följa med på den. Men ack efter ett tag kommer tre killar på motorcyklel det blir mycket snack. Och när vi kommer farm till San Sebastian får vi kliva av.
Det blev ingen fest med signorotor.Nu gällde det att hitta någonstans att sova det var sent på kvällen. Det hela sluta med att vi fick sova i en ingång till en fabrik vi frågade en vakt och han tyckte det var ok.

Det var helt omöjlogt att lifta i Baskien det här var på Francos tid facsisterna regerade i Spanen. Vi tog tåget till Pamplona var där ett par dar. Sedan tog vi tåget därifrån in Frankrike till central massive någonstans.

9. Megeve käkande svinmålla
Från central massive fick vi lift av en trevlig fransman ända till Megeve i alperna. PÅ den tiden fanns inga kontokort det var resecheckar som gällde. Det här var en söndag vi hade inga pengar någon bank som var öppen fanns det inte. Magnus kom på att vi plockar svinmålla och gör en stuvning av det vi hade lite mat så det fick bli måltiden i Megeve
Magnus i Megeve


Magnus lagar svimålla stuvning i Megeve


Jan-Eric försöker få lift från Megeve.

10 Geneve i rondell rattoi med oxfile
Vi fick lift till Geneve nästa dag. Nu var vi hungriga vi köpte oxfile av bästa kvalitet.Till oxfilen gjorde vi rattoi på trangia köket mitt i en rondell. Där satt vi mitt i rondellen och käkade som kungar medans trafiken flöt på runt oss.

11  Kalaslift in i tyskland till gasthus
Från rondellen fick vi en kalaslift ända in i Tyskland där vi övernattade i ett gammalt gasthus typ.

12 I malmö
Vi övernattde i Malmö hos bekanta hos Lisas föräldrahem. Vi hann med ett kort besök i Köpenhamn där vi tittade på Kristiania.
Barsebäcksmarchen
Vi deltog sedan i Brasebäcksmarchen nu var kärnkraften den stora miljöfrågan efter Harrisburg haveriet. Det var stor uppslutning och vi skanderade vad ska väck Barsebäck.


Barsebäcksmarchen

13kärnkraft nej tack linje tre och hoola bandoola mm
Efter Harrisburg haveriet blev det svårare att försvara kärnkraften. nej till kärnkraft rörelsen var mycket aktiv opinionen mot kärnkraft var stark. palme med flera såg ingen annan utväg än att anordna en kärnkrafts folkomröstning. Det borde ha blivit två alternativ anntingen ja  eller nej till kärnkraften. Men poltikerna (sossarna) lyckades få till ett alternativ till linje 2 Aveckla kärnkraften med förnuft = att bygga ut kärnkraften och sedan avveckla. Vi som var emot kärnkraften samlades i linje 3. I Görteborg jobbade vi hårt vi som var med i Nej till Kärnkraft rörelsen. Vi hade en stor happening en lördag innan valet flera grupper var ute i förortena och spelade gatuteater mm jag ledde en grupp som var ute i Frölunda. Där spelade vi upp en scen med ett kärnkraftverk elaka poliser sol och vind själv var jag utklädd till sol. Det slutade med en kärnkrafts olycka men efter den kom sol och vind som var alternativet till kärnkraft.


Jag som sol med megafon och vårt kärnkraftsverk


Polisen slår demonstarnter kapitalisten på styltor hejar på.


kärnkrafts olycka alla faller ihop och dör även den elaka polisen

Sol och vind dansar runt det vi vill ha istället för kärnkraft

Efter gatuteatern så samlades vi  och vandrade uppför avenyn i ett demostrations eller happening tåg upp till Götaplatsen där det var stor final,med musik och andra aktiviteter några kom ned klättrande från taken etc.


Full fart upp för Avenyn


Många färgglada flaggor vi ville ha en postiv framtoning  det skulle va liv oc fläkt inte en trist demonstration.


Här är alla samlade på Götaplatsen

Hoola bandola i Scandinavium
En höjdare  var konserten för linje 3 i Scandinavium där Hoola Bandoola spelade Tatanic.
Vi kämpade på på valdagen var jag och Elin ute i Slottskogen Anna sov i barnvagnen vi hade en Nej till kärnkraftsflagga. Vi delade ut linje 3 material. Tyvärr så vann vi inte det var en stor besvikelse. Mljörörelsen hade sin alternativa energiplan den sk. Malte. Om den planen hade genomförts hade vår klimat och miljöpåverkan varit minimal och vi hade haft ett försprång gentemot andra länder när det gäller miljöteknik.

Måndag 22 augusti

Idag har jag varit på HBO hela förmiddagen samt 1,5 timme efter lunch. Har träffat klassen och berättat om att jag är sjuskriven mm.och att de får Per i kemi detta läsår. Jag delade ut de rättade molekyl 2011 och de som var bäst Erik och Gunnar fick var sitt diplom. Jag hjälpte till och delade ut busskort det var precis som om jag börjat jobba igen. Träffade sedan min rektor Christel vi skrev ihop en handlingsplan som måste göras när någon blir långtidssjuskrivning. Efter lunch gjorde jag en nyhet om kemiolympiaden HBo elev i världstopp den handlar om Marcus Olivercrona som fick silver medalj i Kemiolympiaden i Turkiet.
På efftermiddagen cyklade jag upp till sjukhusapoteket för att hämta ut cellgiftstabletterna de kostade 10080 kr men nu har jag fköpt så mycket medicen så nu har jag fri medicin till 27 juli nästa år. Lite ovant för mig som innan inte ens har ätit en huvudvärkstablett. I morgon bär det av till Uppsala för strålbehandling jag kommer att bo på patienthotellet Duvan och sista behandlingsdag är den 3 oktober.
Min härliga klass Jag ska kämpa och komma igen så fort det bara går.

Söndag 21 augusti

Vi cycklar igen runt Hosjön på fm. Vi festar till och ringer 14717 La Marina och beställer var sin pizza. Det var väldigt gott efter cykelturen. Rättar molekyl 2011 en övning jag hade med min klass i kemi i våras men jag hann inte rätta dem i våras. Ska träffa klassen  i morgon en liten stund på fm så då kan jag lämna tillbaka och jag har utsett två vinnare som får var sitt diplom. För övrigt rensa jag lite i moritslandet samt grävde ner gamla skrutt äpplen i komposten.

Lördag 20 augusti

En regning dag Elin och jag cyklar runt Hosjö på fm det tog 1 timme och 34 minuter sträckan var 14 km. Det gick riktigt bra för både mig och Elin. När vi kom hem tog jag hand om alla kvistar från häckklippningen och la det på komposten. Har sedan jobbat klart Falu Multimedias hemsida har en sida där jag har lagt in leverantörer. Den kommer direkt från min distributör Tech Data och kommer att ha aktuell uppdaterad information. Bra för jag har inte tid att uppdatera någon webbbutik. Men det är viktigt att det blir lite besök på den sida för att få ha den kvar. Ni får gärna hjälpa mig med det och gå in på sidan Falu Multimedia och välja product finder. Skit också Leksand förlora mot Örebro i förlängningen med 1-2 och Weinsstock gjorde bägge Örebros mål vilken revanch för han.
Pratade med Uflf Forsberg efter matchen Filip utgick i första perioden efter att kört på målburen men det ska inte vara något allvarligt som tur är.

Fredag 19 augusti

Härlig dag sov mycket bra och har varit pigg hela dagen. Gick en långpromenad med Elin i skogen ända bort till Helsingberg. Gick ner till HBO på fm fick en ny nyclelbricka. Blev bjuden på lunch i Staberg av mina arbetskamrater där hade vi det jättemysigt satt ute och njöt av den goa maten.
Här myser vi med god mat i skön miljö.
På em la jag in matsedeln för v34 och v35 på Haraldsbogymansiets hemsida. Och kors i taket jag städade mitt skrivbord så nu har jag det mest blåsta skrivbordet i vårt arbetsrum. Följer LIFs match mot VIk i everysport LIF leder med 4-2 när det är 15 minuter kvar skönt om det blev en seger. Kanske jag åker till Tegera Arena imorgon och ser LIF - Örebro om jag får tag på någon mer som vill se matchen. Oj 19,24 Gabbe gör 5-0 i öppen kasse Ypiiee.

Torsdag 18 augusti

På förmiddagen kl 8,10 gick Elin och jag en promenad upp i eljusspåret förbi Gläntan och tillbaka. Det var jätteskönt att gå i skogen och andas luften. Vi satt på en sten och käka äpple och bra njöt av den sköna luften.
När vi kom hem tog jag och klippte ner med häcksaxen den delen av häcken jag håller på och förnyar. Den får inte ränna iväg så mycket första året utan bara ca 15 cm räcker.
Efter lunch så sov jag som vanligt någon timme.
Sen var det dags att göra rent akvariet denna gång en rejäl storrengöring.
Vi hade slut på mjölk så jag cyklade iväg till Willys och handlade. Faktiskt första gången jag cyklade men det gick rikigt bra och alla varor kom säkert hem.

Onsdag 17 augusti

Idag var en aktiv dag. På förmiddagen tvättade jag och Anna bilen i gör det själv hallen OK Helsingberg. Efter lunch så gick vi en promenad. När vi kom hem så började jag klippa gräsmattan som var väldigt hög. Fick vila några gånger och Elin klippte lite grann också, men jag lyckades klippa hela gräsmattan. morgon får jag trimma lite.
Jan-Eric Klipper gräs.
Nu ska jag se Malmö spela Champions league match.

Tisdag 16 augusti

Var till skolan en sväng på förmiddgen. Träffade alla i arbetslaget det kändes riktigt bra. Gick igenom lite inför Idre vad jag bokat etc. Var också ett par timmar på eftermiddagen uppdaterade hemsidorna igen några stycken. La också in en ny nyhet filmen från studentexamen 2011.
Studentexamen 2011 på HBO

Måndag 15 augusti

Idag skulle jag ha börjat jobba om jag inte hade blivit sjuk. Känns lite konstigt men uppstarten brukar inte vara några höjdar tillställningar så jag missar inget. Har krattat äpplen och grävt ner dem med en massa äppelskal från äpelmos koket i komposten. Jobbat med hemsidan sovit två gånger under dagen och gått en långpromenad. Ordnat en del med sjuresorna och kollat upp med löneassistenten att allt är ok får 10% av lönen de första 90 dagarna. Har också fått besked från försäkringskassan att de kommer att bevilja sjukpeng. Läkarintyget kom in idag och redan imorgon betalar de ut den första utbetalningen. Så det läkarintyget var rätt och tydligen satte de fart efter att det kom in.

Söndag 14 augusti

Lugn dag jobbat med datorn brännt Lukas dop DVD. Gått en långpromenad.

Leksands Filip Forsberg sköt Sverige till Final

Våra Foppa fortsätter att imponera med U18-landslaget på turneringen Memorial of Ivan Hlinka i Tjeckien. Igår i semifinalen mot Finland tog han sitt lag till final genom att sätta det avgörande 4-3 målet i förlängningen. Finalen som spelas idag och motståndet är Kanada. Filip är nu uppe 5 poäng på fyra matcher. Vilken lirare vi har i Leksand.
Tyvärr föll Sverige mot Kanada som slo Sverige me 4-1. I gruppspelet slog vi Kanada med 5-1.
Mer fakta

Lördag 13 augusti

Rapport från kräftfisket
I fredags var det kräftfiske i Leksand. Det gick bra på eftermiddagen tog jag lien och slog efter hela sträckan vi lägger ut håvar efter ån. Det gick bra fick vila lite i tvättstugan halvägs. Men hela sträckan blev slagen.
Jan-Eric sätter på bete på håvarna det ska vara mört.
Anna går iväg med de första håvarna. Viktigt att lägga ut dem kl.5 då man får börja för på ensträcka längst ner i ån har vi mark på ena sidan och på andra sidan är det en annan ägare.
Här lägger Jonas ner en håv i ån Lukas är med och tittar på.
På väg att vittja håvar.
Senare på kvällen gör vi upp eld nära ån och grillar korv och myser runt brasan.

Lördag 13 augusti
Räknar kräftorna och mäter hur många som är godkända. För att kräftan ska vara gokänd måste den vara 9cm från huvud till stjärt spetsen.
Jan-Eric mäter kräftorna
Här räknar Jan-Eric kräftorna en hink för godkända kräftor samt en hink för små kräftor.
Vi fångade 61 st små samt 12 st stora det var rätt dålig fångst i år.
Här släpper Jonas i kräftorna i ån igen. Viktigt att lägga i dom upp och ner försiktigt.
Isläppt kräfta
De här kräftorna hade sämre tur de blev isläppta i kokande vatten innehållade salt socker och dillkronor
Här njuter vi av äkta svenska kräftor mums.
Det var härligt att komma upp till stugan och att vi kunde genomföra kräftfisket, det tvivlade jag på var möjligt för några veckor sedan.

Fredag 12 augusti

Idag är det kräftfiske premiär i Leksand. Anna, Lukas, Elin och jag kommer att åka upp nu på förmiddagen. Senare kommer Annas Jonas samt Jonas och Marie. Kul att vi kan fånga kräftor det är en stor tradition hos familjen Hagberg. Det är riktiga svenska kräftor astucus.astacus
Bilder med mer info får komma i ett senare inlägg.

Torsdag 11 augusti

Kl. 5.50 kom en taxi bil och hämtade upp mig för färd till Uppsala. Taxi chauffören som heter Kjell var mycket trevlig vi pratade om både det ena och det andra så resan ner till Uppsala flöt på bra.
På stålbehandlingen
Skiktröntgen apparaten fungerade nu tack och lov. Kom rätt snart in till röntgen fick ligga upp på britsen man trädde en mask över ansiktet och spände fast det. Det gör man för att huvdet ska vara fixerad på samma ställe. Först åkte jag in utan kontrast vätska. Sedan sprutades konratsvätska in och jag åkte in i apparaten igen den här gången tog det längre tid. Såg inte så mycket för den enda öppningen i masken var för näsa och mun.
Så här ser masken ut.
Jag blev också informerad om fortsättningen. I och med förseningen av skiktröntgen hinner de inte lägga upp strålprogrammet till nästa vecka. Jag fär börja den veckan efter så tisdagen 23 aaugusti bär det av till Uppsala igen. Behandlingen pågår i 30 dagar hela september och till och med en dag i oktober den 3/10. Så efter 23/8 kom mitt nya hem vara patienthotellet i Uppsala. Det är bara att kämpa på. Jag åker hem varje helg.
Resan hem
Eftersom det bara tog drygt en timme hos strålbehandlingen kunde vi åka hem tidigare en beräknat. Jag ringde Kjell på mobilen och vi begav oss hem åt kl var då 9,40. Vi hade en lika trevlig pratstund på resan hem. Fick veta en hel del kring taxi näringen.
Lagar slottstek
Efter att ha sovit lite efter lunchen var det dags att laga slottstek. Den ska vi ha med oss imorgon då vi åker till Leksand för att fiska kräftor.
Jan-Eric lagar slottstek första gången vid spisen.
Promenad
Vi gick även en lång promenad bort till Salanders Grafiska och över vägen och sedan sockenvägen ner och sedan hem. Der var jätteskönt.

Våran Foppa spelar turneringen Memorial of Ivan Hlinka 8-13 augusti

Ja våran Foppa Filip Forsberg är i tjeckien där turneringen Memorial of Ivan Hlinka spelas det är små kronorna Team 18 som spelar den turneringen.
Så här skriver DalaDemokraten idag.
Leksands Filip Forsberg prisades i Tjekien
Sverige har inlett turneringen på bästa sätt. På tisdagen besegrades först Kanada med 5-1 och igår slog man Schweiz med 4-3.
Leksandsspelaren Filip Forsberg som också är kapten fick pris som matchens lirare mot Schweiz. Filip leder laget bra både på och utanför banan säger Ola Berggren.
Mot Kanada gjode Filip Forsberg 2-0 målet i en match Sverige kunde leka sig fram till 5-1.
På onsdag kväll möter Sverige hemmanationen Tjeckien.

Onsdag 10 augusti

Idag har jag gått min promenader mellan rengskurarna. Har täckt över jord på de skruttäpplen vi lagt i komposten. På eftermiddagen kom Anna och Lukas. Elin passade Lukas medans Anna och jag handlade på Ica Maxi. Lite senare på eftermiddagen fick vi besök av min kära kollega Cecilia. Hon hade med sig jättegod tårtbit som vi smaskade i oss till fikat. Vi pratade mycket om allt möjligt om skolan mm. Vi fick leka lite med Lukas också.
Här sitter vi och leker med Lukas

Tisdag 9 augusti

Idag var en misslyckad dag. När jag kom ner till Uppsala  vid 10.30 gick jag direkt strålbehandlingen jag hade inte tid förrän 14.00 men jag tänkte kan lika gärna gå dit och anmäla mig och betala så det blir gjort. När jag kom dit beklagade personalen i kassan. Magnetröntgen apparaten hade gått sönder nu på morgonen Hela undersökningen måste ställas in jag fick en ny tid torsdag kl.8.30. Så det blev att gå runt lite på området äta lunch fördriva tiden till 14.00 då bussen gick hem.
Här i sjukbussen tillbringade jag större delen av dagen

Måndag 8 augusti

Idag har det varit en väldigt fin dag.På förmiddagen gick jag ner till Hbo träffade min rektor Christel vi diskuterade och pratade länge om framtiden mm. Träffade också många arbetskamrater fikade i personalrummet det kändes nästan som en arbetsdag, Jag hade med mig laptopen för jag var tvungen att uppdatera hemsidorna efter ett halvår kommer det automatiska meddelande om att vid det datumet kommer sidan att försvinna. Efter som vi vill ha var våra sidor måste jag då gå in och öppna varje sida och där sätta max tid. Det är ett enformigt monotont arbete. Satt med det någon timme på förmiddagen gick hem och åt lunch och vilade. Sedan gick jag ner och satt ca 2 timmar på eftermiddagen innan allt blev klart.
På vägen hem blev jag sugen på en magnum glass gick in på La Marina men oj inga pengar men det löste sig fick den på krita.
Kvällen promenad gick till LaMarina betalade glassen sedan gick jag hem skönt att gå lite längre sträckor.
Imorgon blir det resa till Uppsala med magnetröntgen samt anpassning av en huvudmask. Blir hämtad vid dörren 7.50 av sjukbil (taxi) som kör mig till Lasarettet där bussen till Uppsala går.

Söndag 7 augusti

Idag har det varit en dag då jag har varit lite trött har sovit några gånger under dagen. Höjdpunkten idag var när Lukas och Anna kom på besök. Tänk att Lukas alltid är så go och glad rena medicinen för morfar.
Morfar och Lukas vilken fin tröja Lukas har yngsta leksingen i släkten.

Lördag 6 augusti

Idag har vi haft det skönt. På förmiddagen var vi på stan och handlade lite Marcus körde.
På eftermiddagen grillade vi då hade Jonas kommit det var jätte mysigt och smakade utsökt vi myste på altanen.
Har gått mina vändor runt i parken det går sakta framåt.
Ser på Lifs hemsida att Färjestad vann en jämn träningsmatch. Den fick avgöras på straffar. Ser ju kanon bra ut att spela jämt mot svenska mästarna. Rapport från matchen
Hej svejs

Fredag 5 augusti

Idag gick jag en lång promenad ner till Haraldsbogymnasiet expeditionen var stängd . Jag fortsatte till biologin där jag matade fiskarna och vattnade blommorna. På väg hem kom Geraldine på cyklel på väg till skolan. Vi stannade och pratade en lång stund.
Marcus kom strax efter kl 5 han ska hälsa på över helgen . Vi åt en jättego lasange på altanen det var svalt och skönt för nu hade det börjat regna.

Torsdag 4 augusti

  • Har idag jobbat klart filmen från Lukas dop. Får ju tid att jobba med filmer som jag ej har redigerat skönt också att ha något att göra. Gick 5 varv idag runt i Parken det kändes skönt.
Ipad
Igår kom Ipaden jag hade beställt har provat den under dagen. Ipad måste vara idealisk att ha på sjukavdelningar till de patienter som vill hålla kontakt med anhöriga läsa tidningar. Har provat Skype på Ipaden det fungerade bra ringde upp min svågers mobil i Norge via skype och pratade med han det fungerade perfekt. Testade också videosamtal via Skype det gick också galant. Jag ladde också ned dagens Aftonblad och testade att läsa den i Ipaden det gick ockå bra. Den är ju så smidig en Ipad eller flera på vårdavdelningar vore jättebra.


Här solar jag lite och läser dagens Aftonblad i Ipaden

Anna Lukas kom också på besök det är ju alltid en höjdpunkt att få träffa Lukas alltid go och glad.


När jag gick eftermiddagens promenad träffade jag på Lukas han hade kanske tänkt hjälpa morfar att rensa i landet.

Mats på besök
På eftermiddagen kom ett oväntat besök det var min bror Mats som kom från Göteborg. Vi satt och pratade länge det var kul. Han var på väg upp till mamma Margit i stugan i Leksand.

Läkarintyg
Jag har också försökt att få tag i någon läkare som kan skriva ut ett läkarintyg som dugeråt försäkrngskassan.

Besök på onkologen i Uppsala Onsdag 3 augusti

Idag har jag besökt min läkare på onkologen i Uppsala. Hade fått en tid redan kl 10.00 Gunnar ställde upp och körde ner mig vi startade från Mänstigen halv 8. Gunnar du är helt fantastisk skönt att ha en sån vän.
Möte med läkaren
Det var en helt underbar läkare varm och vänlig. Han testade reflexer blodtryck mm. Fick veta hur behandlingen på onkologen kommer att se ut. Nästa tisdag blir det ett dag besök med magnetröntgen de kommer då att forma en mask runt huvudet och där märka ut hur strålningen ska ske. Veckan därpå så startar behandlingen med strålning några dagar och behandling med cellgifter. Sedan blir det fler sådana omgångar framöver vad jag förstod. Det är bara att bita i och kämpa på nu ska alla tumörceller väck.
Efter mötet med läkaren fick jag gå till provmottatgningen och ta två blodprov sen var det klart och vi kunde åka hem till Falun igen
Lunch i tai restaurang
På vägen ut från Uppsala stannde vi och åt lunch på en Tai restaurang de hade lunch buffé. Vilken känsla att käka buffe på en restaurang vi kom in 11 så vi var enda gästerna ett tag. Det var jättemysigt och väldigt gott också.
Gunnar på Thai restaurangen (tagen med mobilen gick ej att skärpa till bättre)
Brev från försäkringskassan
När jag kom hem väntade ett brev från försäkringskassan. De underkände läkar intyget jag skickat in från falu lasarett. Kom inte ett nytt läkarintyg innan den 16 augusti skulle ingen sjukpenning betalas ut. Jag som inte har tagit ut sjukpenning sedan 1980 ung tycker att det är lite magstarkt att inte få sjukpenning nu. Får väl börja kämpa med försäkringskassan också. Har tagit konatkt via mail med min kirurg han had eju ansvaret i början för intyget skulle skildra de första 8 dagarna.
Bara kriga på ska nog kunna tackla försäkringskassan också

Tisdag 2 augusti

En mycket bra dag. På morgonen gick vi 3 varv ända ut i parken och en bit på Skogstigen det gick riktigt bra.  Anna och Lukas har varit här så jag har fått gosa med Lukas. På eftemiddagen kom Inger och Bosse på besök det är goda grannar de hade med sig 2 liter nyplockade blåbär oj va härligt tusen tack. Senare kom Marie och Jonas förbi med bilen vi åkte upp till Lasaretts apoteket men de stängde redan kl 18.00. På vägen hem handlade vi på ICA Maxi. Vilken känsla att gå där med kundvagnen och plocka i varor. Första gången jag handlar på över 1 månad. I kassan berdvid min kassa satt Signe en HBO elev som gick ut för två årsedan. Hon önskade mig lycka till.


I kassan på Ica Maxi

Måndag 1 augusti

Ser på leksands if hemsida att Foppa tröjan ligger itopp vad gäller försäljning i Starshop va coolt.
Filip Forsberg 16

Idag startar isträningen för Alaget. Nu närmar sig säsongen på lördag har Leksand första träningsmatchen mot Färjestad i Arvika. Leksand på is

Besök
På förmiddagen kom Mats Fogel på besök vi satt på altanen fikade lite och snackade om allt möjligt det var jättekul.

Annars knallar dagarna på med promenad runt huset idag gick jag ända ut i Parken. Det gäller att kämpa på men det går hela tiden framåt sakta men säkert.

Besök på eftermiddagen
På eftermiddagen fick jag besök av två gamla elever Allan och Kim de studerar till läkare i Ungern. Vi satt på altanen och snackade en massa om HBO med mera. kul att träffa dem igen.

RSS 2.0