Telomerer och cancer

Telomerer är ändarna på kromosomerna som bär våra arvsanlag.


Här syns ken kromosom med telomerer. Telomererna har en specifik bassekvens för varje art med flera repetitiva baser.

En organism som studerats mycket när det gäller forskningen på telomeras är den encelliga organismen Tertahymena.


Här syns telomeren hos Tetrahymenas DNA sekvens består av CCCCAA som upprepas mellan 20 och 70 gånger.

När en cell delas replikeras (kopieras) DNA molekylen.


Förväntat resultat vore att varje gång en cell delar sig borde kromosomen bli lite kortare. Men telomererna skyddar kromosomen på något sätt från denna förkortning.
Telomeras
Enzymet telomeras upptäcks, telomeras motverkar nedbrytningen av telomererna. Ett lagom aktivt telomeras antas tillhöra ett av de system som agerar mot cellers och individers åldrande. Ett allt för akktivt telomeras kan skapa odödlighet åt cellen och kanbland annat leda till att cancerceller tillväxer okontrollerat.
Man har funnit att 80 till 90% av alla cancerceller har onormalt hög telomerasaktivitet. De undviker därigenom att förloa sina telemorer trosts ett stort anatal celldelningar. Forskarna tror att successiva telomerförkortningar i normala celler kan vara en viktig skyddsmekanism mot den skenande och okontrollerad celldelning som kännetecknar cancer.

Det är möjligt att man i framtiden kan bekämpa cancern genom att slå ut telomeras aktiviteten, antingen genom substanser som kan hämma aktiviteten hos telomeras eller med vaccin som aktiverar immunförsvaret till att angripa celler med förhöjd temoreasaktivitet.

Länkar: Nobelprize.org läkartidningen



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0