Magnetröntgen Falu Lasarett

Det är torsdag 30 juli. Jessica tar med mig till röntgen avdelningen nu är det dags för magnetröntgen datortomografi Vårdguiden om datortomografi Tidigare hade jag fått en pvk (perifer venkateter) i höger armveck så att man kan spruta i kontrast väska direkt. Nu åkte man in och ut i apparaten man fick hörselskydd för det dånade en del nästan som hammarslag. Efter kom min Jessica och ledde mig tillbaka till avdelning 23. På eftermiddagen kom min läkare som jag faktiskt kände igen också vi hade varit på samma 40 årskalas för 10 år sedan.

De hade skickat bilderna från datortomgrafi undersökningen till Akademiska sjukhuset i Uppsala avdelningen för neurokirurgi, de vill operera bort tumören.Tänk vad fort det har gått Leve den svenska allmänna sjukvården. De ville ha mig inlagd nästa dag före 12. Så nu beställdes det plats på skjukhus bussen till Uppsala fredagen 1 juli. Men eftersom alla värden var ok och jag kände mig bra fick jag permission över natten. Jag fick komma hem Oscar och fia kom och hämtade mig. Nu fick jag träffa alla i familjen och framförallt fick jag gosa med min guldklimp Lukas mitt älskade barnbarn. Äta hemlagad mat och jordgubbar mums så härligt. Somnade skönt och sov gott hela natten, medicinering var ju lätt att sköta själv.

Avdelning 23 Falu lasarett

Det är onsdag eftermiddag 5 timmar har gått sedan jag anlände till vårdcentralen.Nu blev jag ´körd till avdelning 23 och inlagd där efter att ha legat i en smyg ett tag blev en säng plats ledig på ett rum som jag och en medpatient delar på. Den första jag möter när jag kommer upp till avdelningen är Jessica förstås en elev som har gått på Haraldsbogymnasiet. Jag hade inte henne som elev men känner henne väl ändå.Nu blir det att ta på sig lanstingets kläder nu fick man kliva in i rollen som patient. Lite ovant för mig som inte hade varit sjukskriven från jobbet sedan 1982. Jessica jobbar som undersköterska över sommaren där hon utbildar sig till sjuksköterska och blir klar nästa vår 2012. Nu var det hon som fick ordna allt kom med min medicin cortison som skulle lindra trycket i hjärnan. Den smakade inte så gott så jag fick köra med Hulukun Kylekun för att få ned det smidigt. vad är Hulukun Kylekun kanske ni undrar det lärde vi oss i Finland det är vad vår vän Karri säger och fler med han när de skålar. Det officiella skål på finska är ju kippes det här är nog lite mera vilt har försökt få fram vad det betyder men inte lyckats än. Är det någon som vet så är jag tacksam för den upplysningen.

Nu blev det tid att ringa fler samtal till mina kära barn till mamma, min bror och några av mina närmsta arbetskamrater samt till min rektor Christel. det blev lite mer tårar men det kändes skönt att bara prata med alla bara höra rösterna och hur de mådde. Efter några timmar börjar värken avtaga i huvudet trycket lättar. Nu på kvällen blir det fullt vid sjuksängen Elin kommer alla barnen med sambos har åkt upp mot Falun så nu får jag krama allihopa utom Anna Jonas som varit i Trosa men de var på väg hem. Men Jonas och Marie, Marcus och Carolina och Oscar och Fia alla är här hos mig åh vad skönt att kramas och se sina nära och kära igen. Efter några timmar är det dags att sova det gick väl sisådär många ljud mycket att ligga och tänka på men några timmar sömn blev det. Ja då så hade första dagen som sjuk tagit slut onsdagen den 29 juni 2011.

På akuten Falu Lasarett

Ja då kommer sjukbilen en taxi och skjutsar upp mig till akuten. När jag ska betala de 100 kr det kostar funkar inte hans kortläsare och jag hittar bara 80 kr i kontanter men som tur är har jag kvar 2 euro från Finland som han tar istället för 20 kr. Ta nummer lapp vänta snart blev det min tur in på ett rum och nu kom nästa läkare och tror det eller ej men det är sant det var Elin Staffas en elev jag har har haft i kemi på Harldsbogymnasiet. Nu blir det neurologiska tester EKG flera blodprover som skickas till kemlabb och transport i sängen upp till hjärnröntgen. Allt flyter på väldigt fint. Tillbaks på rummet i akuten. Alla prover är ok EKG är ok blodtrycket är lågt inga tecken på någon neurologisk störning. " Jan-Eric säger Elin jag har kollat röntgen bilderna det ser med all säkerhet ut som om du har en hjärntumör" Tankarna flyger iväg tumör cancer cellgifter strålning svaghet borttynande död etc. Men det kan kanske vara något annat en liten blödning kanske. För det måste göras en magnetröntgen också innan man vet säkert. Men det värker lite i huvudet fortfarande. Elin pratar kugnt med mig och förklarar på ett så fint och ömt sätt. Jag ringer hem till Elin(min kära hustru) på min mobil gråter lite Elin (läkaren) tar luren och pratar lugnt och empatiskt med min fru och förklarar så bra. Tänk att få bli omhändertagen av två gamla elever och på ett så underbart sätt. Bara det gjorde att det inte kändes så där jättesorgligt. En jättestor kram till dig Elin.Och min beundran av den svenska allmänna sjukvården och hur allt hitills hade fungerat så utmärkt ökade hela tiden. Det här är något vi alla måste kämpa för att ha kvar en allmän samhällsägt och finansierad sjukvård för oss alla rik som fattig nej till privatvård och vinst i vården.

På vårdcentralen Norslund

På morgonen cyklar jag iväg till vårdcentralen det var samma morgon jag fick kräkas så mycket. Tankarna gick "kan jag ha fått någon infektion några blev ju sjuka efter Finlands resan". "Jag är nog bara utarbetad trött stresshuvudvärk kanske en släng av migrän". Kommer fram får möta den unga stafettläkaren min ordinarie hade semester. Men hon verkar så bekant på något sätt när vi pratar lite säger hon "Jan-Eric du var min lärare på Svärdsjöskolan". Det är Anna Eriksson en elev jag undervisade i alla No ämnen och i matte på högstadiet i Svärdsjöskolan. Vi pratar gamla minnen medans hon tar blodtryck och undersöker mig reflexer mm. Nu kunde det ha tagit en annan vändning för hon hittar ingenting nu. Jag kunde ha fått gott hem med huvudvärkstabletter. Men Maria är noggrann hon tar fasta på det jag sa att det gjorde ont då jag satt och tryckte på toa. "Jan-Eric säger hon det är rätt som dina anhöriga säger du är inte dig riktigt lik det är inte samma fart på dig som jag kommer ihåg det var på Svärdsjöskolan, och det här med trycket på toa det kan vara något blodkärl i hjärnan som är brustet eller förtränkt. Jag remitterar dig till akuten så de får göra en hjärnröntgen". "Ja säger jag jag cyklar upp nej nej du säger Maria du måste åka sjukbil skickar jag upp dig till akuten för hjärnröntgen på cykel tror dom nog inte att jag är riktigt klok". Så det fick bli sjuktransport. Tack Anna du var helt underbar proffsig empatisk helt fantastisk. En jättestor kram till dig. Samtidigt blir man väldigt stolt när man träffar på sina gamla elever och ser hur bra det har gått för dem jag är jättestolt över dig.

Hur det hela började

Här ska jag beskriva hur det började symtom etc. Efter en mycket stressigt skolår för er som ej vet är jag gymnasielärare i Falun på Haraldsbogymnasiet. Efter att ha kämpat för den kommunala skolan var man ju lite trött fram på vårterminen för er som ej vet hur kan gå till min facebook grupp För satsning på skolan och stopp för slakten av gymnasieskolan http://www.facebook.com/home.php?sk=group_158056680895685&ap=1.
I slutet av maj åkte vi med alla åk 2 elever på Nvprogrammet till västkusten för studier i den marína miljön. Måndag hem sent orsdag kväll. Fredag stress jobb med betyg åk 3 sedan på lördag em var det dags för nästa resa med min kära kollega Cecilia som jag delar miljökunskapskursen bar det av med 5 elever från åk2 som kommer att läsa miljökunskap i åk 3 till ett miljöläger i Poori i Finland. Kände då lite huvudvärk tog med en alvedon utifall det skulle bli värre, Men allt gick bra körde minibussen till kapellskär och färja över till Nådendal. Och på söndagen upp till Poori. Men nu på måndagen har jag intensivhuvudvärk ja det gör väldigt ont när jag sitter på toa och trycker. Så på dagen tar jag min alvedon.Under veckan så mildras värken men kommer tillbaka ibland men försvinner. Vi har en jättefin vecka i Poori hos våra finska värdar och med de andra skolorna runt om Östersjön som var med på lägret.
Vi åker hem på torsdag resan hem går utan problem. Väl hemma är jag väldigt trött får lite huvudvärk då och då, men det är nog bara stress det var ju lite häktiskt de sista veckorna.
Dagarna går tränar på cyklar runt Skuggarvet simmar i Lugnet efteråt 1km allt känns som vanligt. Men nog är man lite utarbetad för ofta fick man sova lite på eftermiddagen. Veckorna går men för 1,5 vecka sedan kommer huvudvärkén tillbaka lite mer ofta. Var ute och högg ved hemma och måste gå in och vila mog för det spänner så i huvudet får den andra alvedonen av hustru Elin. Nu får jag ofta stunder då det spänner till i skallen, Jag vaknar på morgonen med lite värk en morgon mår jag illa och måste kasta upp. Så på måndagen den 27 juni ringer jag vårdcentralen Norslund får en tid på onsdag morgon.

Min hjärntumörsväg genom den svenska sjukvården

Här kommer några tankar kring min blogg: Hjärntumörsresan. Jag skriver den för att det är lite långtråkigt att sitta på avdelningen och vänta på operation. Skönt att ha något att göra. Jag vill också beskriva innifrån hur den svenska sjukvården fungerar. Jag har mött ett fantastiskt mottagande överallt proffessionellt mänskligt med en sådan värme. Svensk allmän och gemensam sjukvård är mycket bra och det behöver komma fram den är värd all kamp för att få bevarad. Jag vill inte att våra skattemedel ska gå vidare via privata vårdare till Cayman öarnas riskkapitalkonton. Våra skattepengar ska inte gå till vinster på vård och skola utan till brukare och anställda i kommun och landsting. hur uppstår en tumör varför ? se http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=2658 Om ni kollar på länkar till höger hittar ni länken klickbar.

RSS 2.0