Fakta Kortison

Här kommer lite fakta kring kortison.
Kortison kallas det inaktiva steroidhormon som bildas i lever och njurar från kortisol. Kortison har ingen direkt verkan på kroppens vävnader, utan omvandlas till glukokortikoiden kortisol, som är det hormon som utövar effekt.

Kortisonpreparat (i regel inte just substansen kortison, utan innehållande industriellt framställt hydrokortison) är dock ett vanligt förekommande antiinflammatoriskt läkemedel, som kan köpas receptfritt på apotek.

Kortison livsnödvändigt

Långvarig brist på kortison leder till en bristsjukdom, Addisons sjukdom eller binjurebarkinsufficiens, som utan behandling leder till döden. Alla celler i kroppen har receptorer (mottagare) för kortison. Detta innebär att kortison har många effekter på en mängd cellfunktioner och därigenom orsakar de biverkningar som kan uppträda vid långtidsbehandling med kortisontabletter. En av kortisonets huvuduppgifter är att mobilisera socker från depåer i levern, till förbränning, men även genom nedbrytning av annan vävnad, äggviteämnen och fett, om reserverna i levern är slut.

Kortison och andra binjurebarkshormoner påverkar också vätskebalansen i kroppen genom att minska utsöndringen av natrium från njurarna. Detta leder till att vätska sparas, blodtrycket höjs, urinvolymen minskas med tendens till svullnad och viktökning.

Immunsystemet påverkas också av kortison, något som har utnyttjats vid behandling av inflammatoriska sjukdomar. Hormonet ändrar "inställningen" på immunförsvaret så att den sorts inflammation som leder till t.ex. ledgångsreumatism och astma dämpas

Biverkningar av kortison

Tabletter:

Kortison i tablettform tas upp i kroppen. De biverkningar som kan uppträda vid långtidsbehandling med kortisontabletter beror alltså på sättet läkemedlet tillförs och på kortisonets effekter på andra organ än de önskade. Biverkningarna av kortison i tablettform beror av dosstorleken och längden på den tid som medicineringen pågår. Känsligheten är dessutom individuell och människor reagerar därför olika på kortison i tablettform.

Vanliga biverkningar som kan märkas tidigt är ökad matlust och ofta ökad energi, något som kan upplevas positivt, medan störd nattsömn och oroskänsla är vanliga och mindre trevliga bieffekter. Vid långtidsbehandling uppträder ofta viktökning och viss svullnadskänsla som orsakas av att vätska binds i vävnaderna.

Kroppens ämnesomsättning påverkas negativt så att blodsockernivåerna stiger, vilket kan leda till diabetes. Hud och blodkärl blir så sköra att lätta vardagliga törnar ger blåmärken. Dålig sårläkning, ökad benskörhet och ökad infektionskänslighet samt minskad muskelmassa är andra exempel på oönskade systemeffekter av kortisontabletter. Dessa symtom är desamma som vid en sällsynt sjukdom, Cushings syndrom eller hyperkortikoidism som beror på en sjukligt ökad kortisolbildning från binjurarna.

Dessa biverkningar är fruktade och allvarliga varför man numera undviker långtidsbehandling med kortisontabletter, om det inte ärabsolut nödvändigt. Om det inte går att kontrollera symtomen försöker man hålla doserna så låga som möjligt.

Korttidsbehandling vid akuta försämringar och vid allvarliga allergiska reaktioner är dock både ofarlig och nödvändig. Man ger då vanligen kortisontabletterna som en kur under begränsad tid. Vid pollenallergi med astma och allergisk snuva, som inte kan kontrolleras med antiallergisk lokalbehandling, kan en långverkande kortisoninjektion ge lindring under flera veckor och vara välmotiverad i mer svårartade fall. Man bör dock undvika upprepade injektioner under samma säsong.

Kortison formel se steroid struktoren kortison tillhör gruppen steroid hormon.

Kortisol

 

Källor: Wickipedia och Allergi.nu

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0